När du ska flytta är det mycket att tänka på. För att allt ska gå så smidigt till som möjligt är det alltid smart att anlita en professionell flyttfirma och att packa flyttlådorna effektivt. Här får du några hjälpsamma tips inför flytten.

Det första du bör göra är att välja en flyttfirma som du litar på och som har stor erfarenhet. Du sparar massor av tid och energi på att låta proffsen göra jobbet, för att inte tala om din rygg. Erfarna flyttare vet hur dina ägodelar ska transporteras så skonsamt som möjligt, och om det skulle hända något är du försäkrad. Har du dessutom vissa föremål som är extra känsliga, till exempel ett piano eller konstverk, kan du vara trygg i din visshet att jobbet kommer göras korrekt.

Så kan du underlätta flytten
Det du själv kan göra istället för att kämpa med tunga lyft är att planera flytten på ett sätt som gör den praktisk och enkel. Våra topp-tips är:

Packa ett par lådor för snabbåtkomst
Om du har mycket att flytta på kommer du säkert inte hinna packa upp allt på en gång. Se därför till att du har en eller ett par flyttlådor som innehåller allt du behöver snabbt, exempelvis arbetskläder, toalettartiklar, skolböcker och något att laga mat med. Markera lådorna med en färgpenna eller färgad tejp så att du vet vilka de är.

Markera lådorna efter rum
Ska du flytta till ett hus eller en större lägenhet kan det vara skönt att få in rätt lådor i rätt rum. Annars måste du kånka på allt mellan olika platser eller våningsplan. Gör en enkel karta med siffror eller skriv helt enkelt “Kök”, “Sovrum” och “Vardagsrum” på lådorna. Det gör det också lättare för flyttfirman att veta var allting ska stå.

Hellre fler och lätta lådor än få och tunga
Många tycker att det verkar smidigast att packa så få flyttlådor som möjligt. Resultatet blir tyvärr inte alltid det bästa, inte minst för att lådorna då blir extremt tunga att bära. Om du är osäker på var du vill packa upp en låda kan det bli rätt besvärligt om lådan är för tung och du måste flytta på den.

Skriv vad lådorna innehåller
Det spelar ingen roll vilket system du använder. Numrerade flyttlådor och en lista med siffror, färgkoder eller skrivet direkt på lådorna – du väljer själv vad du tycker är enklast. Huvudsaken är att du vet vad de innehåller. Kan låta lite omständligt men är definitivt värt besväret.

Satsa på flyttstädning
Flyttstädning är också en bra tjänst du kan få från din flyttfirma. Det är viktigt att den bostad du lämnar efter dig är i perfekt skick. Det räcker inte bara med att sopa och moppa lite utan saker som kylskåp och diskmaskiner ska dras ut och fönster ska putsas. För optimala resultat är det alltid bäst att anlita proffsen.